Hur kan vi uppmuntra affärsresenärer att välja mer hållbara alternativ?

Det är inte alltid lätt att få affärsresenärerna i din organisation att välja de mest hållbara resealternativen.

Detta är en utmaning som Chris Truss, global hållbarhetschef på Reed & Mackay, känner väl till. ”När anställda ska resa för att förhandla med kunder, träffa potentiella kunder eller delta i evenemang, är det viktigt för både dem och företagets affärsresultat att de anländer till destinationen pigga och energiska. Beroende på hur lång resan är och om de anställda ska resa genom flera tidzoner kan möjligheten att välja resor i business class vara en del av företagets policy”, säger Truss

Att välja tågresor när det är möjligt är ett sätt att bidra till att minska en organisations koldioxidutsläpp

Alla vet att hållbara resor är ett av de bästa sätten att minska koldioxidutsläppen från deras företag. Framför allt genom att åka i ekonomiklass när det är möjligt. Men vi borde prata mer om hur vi kan uppmuntra människor att välja det rätta, snarare än att tvinga dem.”

Många företag inser att om de ska kunna minska koldioxidutsläppen i sina verksamheter måste det ske en förändring när det gäller affärsresor. Som ett Travel Management företag (TMC) vill vi göra vad vi kan för att hjälpa till att utbilda både företagsköpare och deras resenärer om hur resebranschen – flyg, hotell, marktransporter och eventslogistik bidrar i sin roll i strävan mot net-zero 2050.

”Förutom de rent praktiska valen av tåg, flyg och olika sätt att resa finns det så mycket mer vi kan göra för att stödja organisationer och individens strävan att resa mer hållbart”, menar Truss.

Linda Aspey (längst till höger), specialist på klimatpsykologi och coach, talar på Reed & Mackays &Beyond-konferens

Skapa ett gemensamt förhållningssätt till hållbart resande

Linda Aspey, specialist på klimatpsykologi och coach, har inspirerat oss och kommit med förslag på hur företags resebokare kan hjälpa till att förändra affärsresenärernas inställning till mer hållbara alternativ.

Aspey poängterar att det är utmaning eftersom klimatkrisen i vardagen kan kännas abstrakt och effekterna avlägsna för dem som ännu inte direkt påverkats av den.

”Vi måste titta närmare på våra känslor och de komplexa sociala och mentala processer och system som bidrar till klimatkrisen. Och se hur vi reagerar”, säger Aspey. ”Oavsett om de är individuella eller kollektiva är de ofta omedvetna.

”Det finns en balans som många kämpar med att hitta. Hur kan vi förena konflikten mellan vår omsorg om världen och de saker som vi tycker om och behöver?” Aspey tillägger. ”Vi behöver jobb, handel och inkomster, men vi vet att vi måste göra förändringar och samarbeta. Vi vill ”göra något” men kan känna oss ambivalenta eller förvirrade. Och den förändringen känns meningslös när ett land eller ett företag gör massor av saker för att lösa problemet och andra inte gör någonting.

”Vi vill att allt ska gå snabbt och enkelt, men det finns inga enkla lösningar. Och även om vi ser på nyheterna vilka utmaningar vi har som förlust av biologisk mångfald och avskogning till stora mängder avfall som samlas på hög, så kan vi inte tänka på detta varje dag.”

Så var ska man börja?

Ett sätt att uppmuntra till engagemang är att ha regelbundna klimatdiskussioner med sina kollegor som reser

6 sätt att uppmuntra engagemang och beteendeförändring

1) Utveckla ett ramverk för förändring som hjälper dig att ta itu med frågorna på ett holistiskt sätt. I stället för att börja med dina mål bör du börja med att förstå hindren för förändring. De kulturella normerna, värderingarna, känslorna, hierarkierna och de många regionala skillnaderna i ett globalt företag, plus externa influenser. Då kan du ta itu med dem på ett mer effektivt sätt.

2) Uppmuntra och underlätta klimatdiskussioner ofta och i många sammanhang. Hitta en balans mellan att hålla människor uppdaterade om vad som händer och att inte bara bombardera dem med utmanande nyheter. Samtal bidrar till att bygga upp relationer inom hela verksamheten och ger en starkare känsla av en gemensam strävan.

3) Erkänn allas känslor som normala; vi lever i en omvälvande tid, så hitta sätt att lyssna utan att döma.Förändringsprogram måste skapa inspiration så att människor att vill hänga på. Ge människor möjlighet att tala om hur de känner inför det som händer i världen och vilka förändringar vi behöver göra.

4) Incitament kan hjälpa resenärerna att välja det mer hållbara alternativet – koppla dem till deras personliga och kollektiva värderingar. Vissa värderingar handlar till exempel om att göra något bra för andra eller för miljön. Fråga olika grupper av människor vad de värdesätter och skapa belöningar som driver dem. Och vissa föredrar snabba belöningar framför långsiktiga, så ta hänsyn till olika värderingar.

5) Se till att budskapet är lokalt och relevant för olika målgrupper. Varför då? Bilder av isbjörnar på smältande isar känns inte verkliga för de flesta människor och kan utnyttja vår omedvetna önskan att göra det avlägset. Upprepa budskapet ofta och på olika sätt. Berättelser om personer som går att relatera till är ofta mer personliga och berörande än berättelser om avlägsna grupper.

Ett kreativt och udda budskap kan ibland skapa mer effekt än ett vardagligt, så fundera på intressanta sätt att presentera data, alternativ, önskemål och uppnådda resultat. Om du använder förebilder (det är bra om chefer kan visa vägen) ska du se till att de får rätt information och stöd, eftersom budbärarens trovärdighet är avgörande för att skapa förtroende och för att andra ska följa efter.

6) Uppmärksamma de förändringar och de vinster som görs. De flesta människor motiveras av framsteg och beröm. Om du till exempel tackar dem för att de har valt det ”gröna” resealternativet kommer det att uppmuntra dem att upprepa det och ge dem en känsla av att ha gjort något viktigt.

Och kom ihåg att beteende- och systemförändringar är kollektiva insatser. Låt människor få veta att andra också gör det. Experimentera, testa nya initiativ och be om feedback och se till att dela med er av goda nyheter och framsteg.

Tillgång till tillförlitliga hållbarhetsdata kan bidra till beteendeförändringar i riktning mot miljövänliga resval.

Data & Analytics

Att ha tillgång till korrekt och synliga data om hur hållbara resealternativ kan göra skillnad för att minska koldioxidutsläppen är en viktig del av att driva på beteendeförändringar.

Föregående
Föregående

Krav på papperskvitton avskaffas med uppdaterad bokföringslag

Nästa
Nästa

Strategic Meetings Management i dag och i morgon